tisdag 23 december 2014

Haga Smoky Porter

Haga Smoky Porter 2014-08-31

(inspirerad av Barneys Old Stock Porter, dock väldigt olik) 
 
2,4 kg Pilsnermalt
400 g Carablond 20
400 g Pale crystal malt
400 g Pale chocolate malt
400 g gotländsk rökmalt
70 g east kent golding (30 min)
1 påse US 05
 
67°C i 75 min, Mash-out, Lakade med enkel hink med stekstänkskydd med kokande vatten.
Kokade i 90 min, post boil 14 l med og ca 1.070. Silades. Hällde den kokheta vörten på dunk
för pastörisering. No-chill. Jäses i källaren respektive kylskåpet, delade nämligen satsen. I kylen användes WLP830. Syresättning genom skakning.
 
Ale-portern: 2014-09-14: FG= 1.010 (ABV=7,8), 29 bruna engångsflaskor, varav de 2 sista
markerades med gummiband. Primade med 35 g strösocker (ca 3,9 g/l). Smaken var perfekt!
Röktonen precis lagom och chokladmalten ger portersmaken utan att det går åt stouthållet.
 
Lager-portern: 2014-09-20: FG= 1.015 (med primingsockret) (ABV=ca7,5) smaken är rejält
rökig o lite söt men det är nog en del primingsockret, mkt stor potential! 5 grolschflaskor + 1
halvfull. Primade med 10 g strösocker (ca4 g/l). 
 
2014-10-05: Första intrycket är bra, efter ett tag är det lite väl mycket rökighet. En tredjedel
av rökmalten hade nog räckt. Smaken är ganska torr och det hade inte skadat med lite mer
sötma och fyllighet. Jag skulle nog satsa på lite karamellmalt. Färgen är mörkbrun på ett
perfekt sätt.
 
2014-12-15: Nu smakar båda varianterna väldigt lika och väldigt bra. Det kanske är det att jag vant mig, men nu har jag inget negativt att säga om dessa längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar