tisdag 23 december 2014

Haga Indian Pale Ale

Haga Indian Pale Ale 2014-08-23

(inspirerad av IPA-traktor på ölrecept.se) 
 
1,2 kg Pale Ale Malt
1,8 kg Wienermalt
200 g Carablond 20
50 g Special B
en rejäl skvätt east kent golding (80 min)
35 g Amarillo (50 min)
65 g Amarillo (0 min)
50 g Amarillo (torrhumling 2014-09-03)
1 påse US 05
 
66°C i 75 min, Mash-out (kokande vatten), Lakade med ”hink i hink” med kokande vatten.
Pre boil 16,5 l (2,5 l för mycket) med OG ca 1.035, kokade i 80 min, post boil 13 l med og ca
1.043. Hällde den kokheta vörten på minihink för pastörisering. No-chill.
 
2014-08-24: Ställdes i källaren (ca 20 grader), jäst pitchades. Glömde vispa. 
 
2014-09-13: FG=ca 1.006 (ABV=4,8), 32 pantflaskor +1 PET. Primade med 70 g strösocker (ca
6,3 g/l). Nästa gång bör jag försöka filtrera bort humlen, det blev humle på ytan i de flesta flaskorna. 
 
2014-10-04: Denna behöver mer sötma och fyllighet och är kolsyrad i underkant. Den borde
nog ha mäskats i 68 grader i 60 min istället. Humle smaken är trevlig och väldigt lik den förra
versionen, frågan är hur man får den där kraftiga humlesmaken och aromen. Tyvärr kom lite
humle med vid flaskningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar