tisdag 23 december 2014

Haga Kul-lager

Haga Kul-lager 2014-08-23


(inspirerad av Haga Dunkel)

3 kg Münchnermalt
35 g Hallertauer Mittelfrüh (30 min)
2 påsar Bohemian Lager


64°C i 70 min
Mash-out (kokande vatten, Lakade med ”hink i hink” med kokande vatten.
Kokade i 75 min, post boil 13 l med og 1.051. Hällde den kokheta vörten
på minihink för pastörisering. No-chill.

2014-08-24: Ställdes i kylskåpet (8 grader), jäst pitchades.

2014-08-25: Vörten vispades (syresättning), ännu inga tecken på aktivitet.

2014-09-08: Mätte sg till 1.050. Det verkar som att jästen inte mäktat med
att komma igång i kylskåpet. Jag ställde ut hinken på balkongen skyddad av
en svart sopsäck, tillsatte en påse till av samma jäst (ströddes uppå vörten).
Utetemperaturen är omkring 10-15 grader de kommande dagarna.

2014-09-20: FG=1.011 (ABV=5,2), väldigt snäll smak, hoppas den inte blir
för menlös. Det blev 27 grolsch-flaskor a 450 ml. Primade med strösocker i
flaskningshink med ca 7 g/l.

"Senare": Denna visade sig bli riktigt bra till slut! Maltig i smaken. Jästen är
jag dock inte så imponerad av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar