tisdag 23 december 2014

Montera värmeelement i jäshink

Ett värmeelement monterat i en jäshink kan vara bra att ha t.ex. för uppvärmning av lakvatten eller för vörtkok, jag använder det för båda. Man kan också relativt lätt koka sous vide i en sån hink, men det är ett senare projekt.

Jag vill också avråda dem som inte känner att de har elkunskaper tillräckligt för detta. Slutresultatet efter montage är en jordad kokhink och alltså inte farligare än en vanlig vattenkokare, men om man lyckas bryta jorden nånstans på vägen så kan detta bli farligt. 

Jag kommer nu att gå igenom hur jag installerade mitt andra element i min kokhink. Det har visat sig att behövas ett element till för att korta ner tiden till uppkok, väl vid kok räcker 2kW gott och väl.

På bilden syns min kokhink med ett värmeelement redan är monterat, två andra värmeelement, strömdelen för ett värmeelement samt packning och skruvar till föregående. Packningen slänger jag då jag inte behöver den. Jag gör inget stort hål i sidan på hinken vilket bara försvagar den och ökar risken för läckage. Det vänstra elementet är det jag kommer använda, det hittade jag i en vattenkokare med trasig strömdel. Anledningen att jag väljer att använda det istället för det helt nya elementet bredvid är att det gamla är grövre och tåligare och ser lite lättare ut att göra rent. Det nya elementet kommer från en vattenkokare från city gross som inköptes för 99 kr.Jag behövde bara strömdelen, men det är ju säkert bra att ha ett element i reserv. Vattenkokarelementen verkar alltid ha samma anslutningar så de passar alltid i strömdelarna som är så gott som identiska.

Strömdelen med elementen i bakgrunden. Elementen har tre fästpunkter och två strömledare. Utsidan jordas via en av fästpunkterna.

Strömdelen öppnad.
Viktigt att tänka på: när man strippat en vattenkokare från element och strömdel behöver man också ta bort två stycken metallbrickor från strömdelen. Dessa strömbrickor har funktionen att stänga av vattenkokaren när kok uppnåtts och den andra är ett överhettningsskydd. Den första sitter uppe vid själva strömbrytaren och är lätt att plocka bort, den andra sitter mellan strömdelen och elementet och får i värsta fall bändas loss. På bilden ovan syns den öppnade strömdelen. Det vita stiftet är en säkerhetsbrytare som ser till att bryta strömmen ifall strömdelen lossnar från element/vattenkokare, den måste alltså vara kvar! Locket till höger på bilden visar sidan som monteras mot hinken. Eftersom locket är ganska ojämnt så behöver man jämna till det för att få en bättre passform:

Genom att såga längs med locket jämnar man till det för en bättre passform

Även stiftet behövde kortas ner lite
Efter dessa justeringar är det bara att montera ihop strömdelen igen. Sen är det dags att göra hålen i hinken:

Ta elementet och håll det mot ett papper, rita sen runt fästpunkterna på pappret med dessa som en mall. Man får då tre cirklar i en triangel

Klipp ut och tejpa fast mallen på hinken. Se till att elementet inte nuddar hinkens botten, som då riskerar smälta. Ett avstånd på en centimeter räcker. Borra hålen.

De två sista stiften på elementet, el-anslutningarna, är lite kortare. kladda lite blyerts/tusch på dem och tryck fästpunkterna genom de borrade hålen (från utsidan), då får man ett avtryck som man kan borra utifrån även för dessa sista genomföringar.
Nu är det bara att lägga en sträng akvariesilikon runt varje fästpunkt/el-anslutning och sätta dit elementet från insidan.

Elementet på plats, bara att skruva på strömdelen.

Det övre elementet är det nya, bortse från packningen jag satte dit, den behövs inte och kommer att tas bort.

Nu kan jag värma med 4 kW effekt vilket kommer att sänka tiden till uppkok väsentligt. Se bara till att koppla elementen på separata faser annars går definitivt säkringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar