fredag 10 juli 2015

Hittepå-Porter 2015-07-07

Hittepå-Porter 2015-07-07

mina ingredienser
23 l inmäskningsvatten
1500g German Pilsner Malt (37,5%)
1800g Münchnermalt           (45%)
300g Pale Chocolate Malt    (7,5%)
300g Special B                        (7,5%)
100g Whiskymalt                   (2,5%)
20g Magnum (10,5%) @60
40g Hallertauer Mittelfrüh (3%) @20 & 12g Magnum (10,5%) @20
US-05 (jäste upp i PET-flaska under bryggningen á la Lysmark)

mina mäskningsraster
30°C inmäskning
68°C i 50 min
75°C mashout i 10 min

mina värden
post-boil volume: 17 l
post-boil gravity: 1.045

mitt jässchema
21°C efter kylning
21°C pitchtemp
22°C i 14 dagar

Första bryggningen i Braumeistern. Då jag missade att man alltid måste ha i 23 liter vatten (jag försökte med enbart 15 liter) så fick jag avbryta och fylla på mer vatten och även ett kilo pilsnermalt till. Det blev lite kladdigt, men nu vet jag iaf hur man gör. Eftersom så lite druv kommer med i jäshinken från Braumeistern ska jag nog börja återanvända jästen från botten av jäshinken i större utsträckning nu. Det blev 12 liter klar vört i en liten hink + ca 4,5 liter grumlig vört i svagdrickadunken som också jäses + ca 0,5 liter väldigt grumlig vört som fryses för framtida förkultur.
Jag passade också på att odla upp jäst: WLP002 (engelsk nånting) till nästa IPA & WLP800 (lager) till nåt annat längre fram.

2015-07-10: När jag kom till lokalen hade den lilla dunkenspruckit och alla 4 liter runnit ur… alkoholmissbruk!


2015-07-30: FG=1.014. 9,7 liter flaskades och primades med 56g socker.

2015-12-08: Det finns enbart ett fåtal flaskor kvar av denna. Smaken är torr med en hint av rök, mycket trevlig.

2016-02-20: Den är fortfarande bra. Mycket rund och trevlig smak nu, avrundad av sin ålder men inte på ett negativt sätt. Denna är mycket god och värd att göras igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar