mina ingredienser |
20 liter inmäskningsvatten 5 g CaSO4 |
8,3% vetemjöl (0,5 kg) 8,3% havregryn (0,5 kg) 50% Wienermalt (3 kg) 33,4 % Münchnermalt (2 kg) |
100 g Simcoe @ torrhumling (pellets löst i fatet vid omtappning till fat från hink) |
Jäst: nån ny sort "east coast ale yeast" (pitchad dagen efter pga no-chill) |
mäskningsraster |
mäskning 67°C i 60 minuter |
mina värden |
pre-boil volume: ? liter pre-boil gravity: 1.072 |
koktid: 60 minuter |
volym i jäshink: 20 liter (efter spädning) post-boil gravity: 1.061 |
mitt jässchema |
Ale: 18°C |
2022-08-24: Bryggning utomhus. Mjölet gjorde att det var riktigt trögt att laka. Jag lyckades glömma humlen helt och hållet också, därför blir det enbart torrhumling för denna.i garaget tillsammans med Pierre. Under bryggningen tog förra ölen slut så nu får denna bli klar snabbt!
Det här var första gången jag vattenbehandlade nånsin. Jag kikade på detta recept (https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/491763/gbg-beer-week-2016-clone-) i brist på annat och jag hade då ingen MgSO4 hemma. Så det blev CaSO4 för hela slanten. Jäshinken sköljdes bara ur och sen tappade jag i den heta vörten för desinficering. Vörten fick stå ute över natten under en filt för att komma ner till jästningstemp. På morgonen efter jästade jag med torrjäst direkt på vörten innan jag ställde in hinken i jäskylen. På tips från Joakim Pettersson ska jag ha torrhumlingen löst i fatet och då använda en sån "fingerborg" runt stigarröret. Förhoppningsvis ska jag då få ut lite mer humlesmak och arom än när jag kört i såna humlecylindrar där allt blir till en gegga. Jag vill egentligen använda kottar för torrhumlingen men det har de inte på PGW så det får bli pellets.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar