söndag 20 augusti 2017

2017-08-20 Testkörning av Roberts mottrycksfyllare (Qvarnens Brygghus)

Igår besökte jag Robert Lagergren som har Qvarnens Brygghus i Nacka. Vi lekte lite med hans nya mottrycksfyllare som kan fylla 4 flaskor samtidigt:
http://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/mottrycksfyllare-med-fyra-tapphuvuden

Eftersom det är lite knepigt att förstå sig på hur det funkar så passar jag på att skriva ner det vi listade ut innan det försvinner ur huvudet.

Det öl vi testade med var klart överkolsyrat av misstag, vilket inte gör flasktappningen enklare på något vis. Fatet stod i 3 grader och trycket var 1,9 bar. Efter att ha fyllt några flaskor och fått rejäla fontäner ur flaskorna i samband med urdragningen så började vi testa olika förutsättningar.

Först tänkte jag att det bästa är att matcha både fattryck och mottryck till det tryck som är i fatet. På så sätt skummar det inte i slangar och flaskor under fyllningen, däremot får man en fontän vid urdragningen eftersom trycket i flaskan då är så mycket högre än det i atmosfären. Observera att vi alltid lägger på lite mer tryck på fatet än mottrycket för att ölen ska drivas genom systemet.

Sen testade vi att sänka både fattryck och mottryck till hälften (1,2 och 0,8 bar i det här fallet). Resultatet blev att det skummade i slangarna men på en hanterbar nivå. Vid urdragningen skummade flaskorna inte längre över.

Min slutsats är:

  1. Med ett öl som är lagom kolsyrat så har man ca 0,2 - 0,5 bar vid 0 grader
  2. Fattrycket bör höjas ca 0,5 bar vid starten av flasktappningen för att hålla ner skumbildning. Denna höjning motsvarar drivtrycket, dvs tryckdifferens mellan fattryck och mottryck
  3. Mottryck sätts till det tryck som var i fatet vid jämvikt: 0,2 - 0,5 bar
  4. Ifall det skummar för mycket vid flasktappningen kan båda trycken höjas lika mycket för att minska detta, detta ökar dock risken för överskumning/fontän vid urdragning
  5. Ifall det skummar över/sprutar vid urdragning kan båda trycken sänkas lika mycket, vilket dock ökar risken för skumning under själva fyllningen
  6. Ifall det ändå skummar kan tryckdifferensen mellan fat och mottryck vara för stor. En högre tryckdifferens ger snabbare fyllhastighet men mer turbulens och därmed skum. 0,5 bar verkar fungera ganska bra, men med ett lägre kolsyrat öl går det sannolikt att höja tryckdifferensen (drivtrycket) utan att det skummar för mycket
Ett exempel:
Ett öl med 2,38 volymer CO2 har stått en vecka i kylen och nått jämvikt vid 0 grader, vilket ger ett fattryck på 0,48 bar. Detta innebär 0,97 bar vid 8 grader (serveringstemperatur).
Ytterligare 0,5 bar trycks in i fatet: fattryck 0,98 bar.
Mottrycket sätts till det tryck som var i fatet innan höjningen: 0,48 bar

En bra kolsyretabell finns här:
http://maltmagnus.se/kolsyretabell


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar