fredag 21 april 2017

Punk IPA - 2017-06-10 (Bryggkurs-öl)

mina ingredienser
30 liter inmäskningsvatten (på gränsen till för lite)
95% Extra Pale Malt (11,4 kg)
5% Cara Malt (0,6 kg)
50g Chinook @ 60 minuter (totalt 300g)
30g Ahtanum @ 60 minuter (totalt 200g)
50g Chinook @ 30 minuter
30g Ahtanum @ 30 minuter
75g Chinook @ 10 minuter
40g Ahtanum @ 10 minuter
35g Simcoe @ 10 minuter (totalt 135g)
50g Nelson Sauvin @ 10 minuter (totalt 100g)
125g Chinook @ 5 dagar före flaskning
100g Ahtanum @ 5 dagar före flaskning
100g Simcoe @ 5 dagar före flaskning
50g Nelson Sauvin @ 5 dagar före flaskning
100g Cascade @ 5 dagar före flaskning (totalt 100g)
Enligt brew Dogs recept ska det även vara i en gnutta Amarillo, men det skippar jag då det handlar om så lite.
Wyeast 1056 (förkultur)

mina mäskningsraster
66°C i 75 minuter
75°C i 0 minuter (mashout)


mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.xxx 
koktid: 60 minuter
planerad volym i jäshink: 48,5 liter
planerad post-boil gravity: 1.053

mitt jässchema
18°C i 2 veckor
kallkrasch


2017-06-10: Bryggningen gick bra. Vi mäskade i min stora gryta med Lauterhelix i botten. Vid lakningen tappade vi vörten till några jäshinkar tillfälligt. Sen tömdes draven ut och vörten hälldes tillbaka för kok i samma kärl. Här tappar jag tid, med en gryta till med möjlighet att börja värma tidigare skulle tid kapas. Jag behöver också en stor doppvärmare till för stora kok.
Effektivitet: (53*48,5)/(12*300)=71,4%

2017-06-17: Ölet torrhumlades.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar