måndag 18 juli 2016

Installera STC-1000+ i kylskåp

Jag har precis installerat min tredje STC-1000+ i ett kylskåp så jag börjar få in snitsen. Den här kylen var av en äldre modell med en halvstor kyl-del och en liten frys. Det fanns bara en kompressor så kyl och frys kan inte styras separat från varandra. Det enda luriga när jag gör detta är egentligen att lura ut vilka kablar som är vad i det befintliga kylskåpet. Jag vill också att lampan tänds och släcks normalt även efter installationen.

Jag började med att klippa bort den klumpiga tempgivaren (kapillärrör) vilket såklart innebär att det inte går att konvertera tillbaka kylen, men då den befintliga funktionen ändå var dålig så tänkte jag att det får gå.

Varje gång jag byggt om en kyl har det funnits en "signalkabel" som går från styrenheten ner till kompressorn. Termostaten i styrenheten agerar strömbrytare och släpper fram spänning på denna vid behov. Genom att helt enkelt förbigå den inbyggda termostaten och istället låta STC:n släppa fram spänning till signalkabeln så får jag det att funka. Jag hittar signalkabeln genom uteslutningsmetoden då den inte finns så många andra kablar in och ut från styrenheten. Det brukar komma in fas, nolla och jord samt tempgivaren. Den resterande kabeln är då signalkabeln.

När jag fått det att funka gjorde jag en funktionstest. Det blev kallt i frysen men inte i kylen. Dock blev baksidan i kylskåpet kall. Eftersom styrenheten inte var monterad än så släcktes inte lampan när jag stängde dörren. De 15 watten lampan avger är alltså mer än kylens kyl-effekt!

Trångt och svårt att se och komma åt. Till slut bara klippte jag av skiten och hoppades kunna lösa det i efterhand.
Det är bra att ha lite kablar, wago, nån lamp-strömbrytare, sladdstump med stickkontakt, så man kan testa sig fram och se hur det funkar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar