torsdag 4 juni 2015

Sharpneck Liquorice Lager 2014-12-06

Sharpneck Liquorice Lager 2014-12-06
4,4 kg pale ale malt
1,5 respektive 3 rågade vanliga teskedar Lakritspulver
nypa Hallertau Mittelfrüh (0 min)
WLP 830
69°C i 90 min
Lakade med stekstänkskydd i hink. Bryggde med tre nivåer, jättesmidigt!
Post boil 20,5 l med og 1.057 (väl högt, men orkade inte späda). Hällde den kokheta vörten på två små hinkar,no-chill. Jag slog på BK så fort vörten täckte elementet men det tog ändå lång tid att nå kok, det behövs ett andra värmeelement i BK! Skummade inte av nåt alls, kokade i 90 minuter.
2014-12-13: Tillsatte förkultur och lakritspulver (1,5 rågade vanliga teskedar i den nedre hinken och 3 rågade teskedar i den mittersta hinken), vispade sen det hela och ställde i kylen för jäsning i jäskurvan: I 400 timmar kommer temperaturen 9,5 grader hållas tills temperaturen rampas upp till 18 grader under 48 timmar. Sen hålls temperaturen i ytterligare 48 timmar innan temperaturen kraschas ner till 2 grader på bara en timme. Den tempen hålls sen tills jag anser lagringen klar. Jag har blivit lite dålig på att pitcha i tid, det går så lätt en vecka. Viktigt att göra förkulturen innan bryggdagen, inte samtidigt! Jästmängden är nog i underkant men vi får se hur det går.
2015-01-19: FG= ca 1.015 (svårt att se pga kolsyra). Jag överprimade nog enkellakritsen en hel del (70g) då jag inte tänkte på att ölen var så kall vid flaskningen. När jag redan tillsatt sockret såg jag att mitt FG-prov var sprudlande... Dubbellakritsen primade jag med (50g). Alla hinkar innehöll ca 10,5 liter. Smakprovet visade att lakritsen kom igenom lagom starkt: enkeln har en svag lakritseftersmak, dubbeln har en tydlig lakritseftersmak.

2014-06-04: Lakritssmaken går knappt att urskilja längre. Slutsatsen är att det hade gått att ha i mycket mer lakrits i denna. Färgen blev brun som en Newcastle Brown Ale, vilket endast är lakritspulvrets förtjänst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar