torsdag 4 juni 2015

Chokladlikör 2015-02-08

Chokladlikör 2015-02-08

8 äggulor
½ tsk salt
150 g socker
200 g Marabou mörk choklad
2 msk kakao
375 ml Jack Daniels

2015-02-08: Blanda salt, choklad och kakao i en skål som sätts i varmvattenbad. När all choklad smält får det svalna en stund (så att inte äggulorna chockas). Blanda sen i socker Whiskey och äggulor och värm under intensiv omrörning tills uppkok. Vid uppkoket tas kastrullen omedelbart av värmen.
Likören blir mycket kraftig i smak och konsistens. För att lätta upp den blandade jag i ca 1 dl grädde och 3 dl mjölk samt en skvätt vodka. Totalvolymen blev ca 1 liter.
2015-02-14: Likören är ganska tjock och späds med fördel med mjölk, smaken är helt underbar! Proteinerna har bildat lite grus i likören som man får sila bort när man serverar, men det är lätt gjort. Jag tror gruset är det som brukar synas som en hinna på en kopp varm choklad. När jag serverar den här så blandar jag upp till 50/50 mjölk för att få en chokladdrink, men då kan det behövas lite extra alkohol så det inte blir för svagt.

2015-06-04: Likören är slut för längesen J När likören stått i kylskåpet några dagar stelnade den till puddingkonsistens så jag fick hålla på som med ketchup. Slutsats: alldeles för mycket ägg! Dessutom hade jag kunnat sila bort proteingruset när jag buteljerade såg hade jag sluppit det varje gång jag ville servera. Men ändå en fantastiskt god likör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar