söndag 7 januari 2018

Juniper Lager 2018-01-06


Namn på öl:
Juniper Lager
Bryggdatum:2018-01-06
Mängd (liter)
Inmäskningsvatten:
12
Lakvatten:
SortMängd (gram)
Maltsort 1:Münchnermalt4600krossat på 1 mm
Maltsort 2:Light Crystal malt200krossat på 1 mm
Maltsort 3:Carapils200krossat på 1 mm
Maltsort 4:
Maltsort 5:
Maltsort 6:
Maltsort 7:
Maltsort 8:
Totalt:5000
SortMängd (gram)
@ min/dgr fr kok-/jässlut
Humlegiva 1:Ekuanot3545
Humlegiva 2:Simcoe507 dagar
Humlegiva 3:Eldorado407 dagar
Humlegiva 4:Nelson Sauvin507 dagar
Humlegiva 5:
Humlegiva 6:
Humlegiva 7:
Humlegiva 8:
Humlegiva 9:
Humlegiva 10:
Humlegiva 11:
Humlegiva 12:
SortAntal förp.
Jäst:W34/701
Sort & kommentarMängd (g eller ml)
Övrig ingrediens 1:Ene
två grenar i mäsken
Övrig ingrediens 2:
Övrig ingrediens 3:
Övrig ingrediens 4:
Övrig ingrediens 5:
Mäskschema:67 @ 45
i praktiken ca 62 grader i 60 min
Koktid:45
Volym i jäshink:15
OG i jäshink:1,06115 brix
Jässchema:11 @ 2 veckor

2018-01-06:
Bryggningen gick helt ok. Det blev väldigt fullt i bryggverket men det går att köra med 5 kg malt och 12 liter vatten. Jag väntade ca 20 minuter med att starta recirkulationen så att den mesta stärkelsen omvandlats först, då får man lättare ett flöde genom maltbädden. Jag ska nog börja höja temperaturerna på bryggverket då jag ser att i maltbädden är temperaturen vilket jag alltså borde kompensera för. Jag lakade med drygt 10 liter vatten vilket var lite för mycket eftersom en del vört till slut inte fick plats i kokhinken. Kylningen gick dåligt och jag stannade på 24 grader, trots iskallt inkommande vatten. När jag redan börjat tappa över vörten till jäshinken insåg jag att värmen fortfarande var på i kokhinken...
Det här var premiären för min metod för syrefri jäsning och fattappning, vilket jag visar i en video. Se också ett tidigare inlägg om själva principen: https://bruggarn.blogspot.se/2017/11/syrefri-jasning.html


Trots en inställning på 67 grader så höll sig temperaturen i maltbädden på ca 62 grader




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar