lördag 12 september 2015

Husets mousserande vita vin 2015-09-12

mina ingredienser
5 liter Falcon Crest 7-dagars chardonnay druvjuicekoncentrat
18 liter vatten
2 paket Red Star Pasteur Champagne vinjäst 5g


2015-09-12: Något OG att lita på fick vi inte ut, jag läste av 1.078, men det måste vara för lågt då det inte borde ge riktig vinstyrka 8vi följde ju bara angivelserna på dunken). Förmodligen lyckades jag inte blanda om allt juicekoncentrat eftersom det var så trögflytande. Jästen rehydrerades hursomhelst i kokat avsvalnat vatten. Något som grämer mig är att jag inte ställde in denna i jäskylen. Jäskylen är nämligen upptagen men den IPL som jäser därinne hade gott kunnat pausas någon vecka i rumstemp då den är på sin diacetylrast nu. Hur som helst så kommer vinet att jäsa rumsvarmt i bryggeriet som håller 23 grader nu. Tanken är att när det jäst ut så svavlar jag och tappar om till 2 små corneliusfat som jag kolsyrar på. Resten hälls på flaskor och får bli okolsyrat. Tanken med de små faten är att då kan jag ta hem ett och ha det i kylen i lägenheten så kan vi ha champagnefrukost varje dag....

2015-12-08: Tyvärr verkar det inte gå att komma upp i rätt kolsyrenivå med fat, sytråd och picknickkran. Fatet klarar nog trycket men det blir bara skum i glaset och när det lagt sig är kolsyrenivån likt öl i glaset. Vinet är dock gott ändå, väldigt lättdrucket. Det kunde kanske haft lite mer karaktär dock.

2016-02-20: Det första fatet gick åt i januari, mot slutet var det inte riktigt lika gott. Svårt att säga varför. Det andra fatet är det ännu mycket kvar i och det är inte bra längre, jag gissar på att det oxiderats, vilket är märkligt i ett fat! Nästa gång får det nog bli en sauvignon blanc istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar