mina ingredienser |
20 liter inmäskningsvatten |
100% pilsnermalt (5 kg) |
ca 20 g Simcoe @ 60 min (14% alphasyra) - jag räknade inte på IBU utan tog på ett ungefär |
Jäst: W34/70 torrjäst (rätt gammal) (pitchad dagen efter pga no-chill) |
mäskningsraster |
mäskning 67°C i 60 minuter |
mina värden |
pre-boil volume: 21 liter pre-boil gravity: 12,2 Brix |
koktid: 120 minuter (annat kom emellan) |
volym i jäshink: post-boil gravity: 13,7 brix |
mitt jässchema |
Lager: ca 18-20°C i tvättstugan |
Jäses i 18-liters cornyfat med kortat stigarrör och spundventil. Nu 2 dagar efter pitch är trycket 1,5 bar i fatet. |
2025-05-18: Jag hällde tyvärr ut ölet då det smakade bränt. Jag trodde först det var en fråga om gammal jäst men jag har nu upptäckt att det fanns en bränd beläggning på värmeelementen som jag med stor möda nu fått bort.
2025-03-21: Bryggning i tvättstugan i plastbryggverket. Allt gick bra men jag gjorde en massa annat så koket blev längre än vanligt.
Ölet ska drickas på jobbkonferensen 17/6. Tanken är att ölet ska hinna lagras och klarna i god tid och sen tappas över på nytt rent fat precis innan konferensen för ett helt blankt öl vid servering. Torrhumling ska ske när jäsningen avtagit (innan omtappningen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar