måndag 13 november 2017

Syrefri jäsning

För ett tag sen fick jag en idé, och jag är säkert inte ensam men tycker det är värt att dela med mig ändå.

Den sista IPAn jag bryggde tappade fräschör och och mörknade relativt snabbt, ett tydligt tecken på oxidation. Eftersom jag är försiktig av mig och inte krånglar till det i bryggprocessen så känns det därför som att jag behöver göra något utöver det vanliga för att minska kontakten med syre. Jag tror att det är efter jäsningen som den största faran för oxidation föreligger och det är därför jag fokuserar enbart där just nu.

Om vi utgår från att jag tappar ölen på fat så finns följande möjliga kontakter med syre:
1: jäsning i hink som inte är helt syretät - bortser jag från då jäsningen sker relativt kort tid
2: torrhumling - locket öppnas vilket släpper in syre
3: fattappning - här finns lite olika metoder, jag brukar fylla fatet från botten med en slang. Det går också att fylla fatet från kran på hink direkt till "öl ut" på fatet vilket minskar syrekontakten, däremot måste ändå luft släppas in i hinken för ölen ska komma ut. Dessutom är det svårt att tömma slang på luft innan tappningen. Naturligtvis måste man alltid ventilera ut luft ur fatet efter man stängt fatet och innan man trycksätter!

Tänk då om man istället skulle koppla ihop hink och fat från början och låta all CO2 som skapas få passera genom slangar och fat och därmed tränga ut all luft. När det väl är dags att tappa ölen på fat ser man bara till att hinken står högre än fatet och öppnar kranen och låter ölen självrinna. Den CO2 som då finns i fatet flödar då över i hinken i takt med att fatet fylls med öl. Detta är möjligt eftersom det finns ett litet ventilationshål på tappkranarna som är öppet när kranen är stängd. Gasen från hinken som passerar faten går sen ut i slangen till kranen i botten på hinken och smiter ut genom det lilla hålet. När det är dags att tappa ölen på fatet är det bara att vrida på kranen och man är klar. Jag bifogar en skiss på det hela.

För att minska syretillförseln vid torrhumling föreslår jag att man borrar ett 40mm hål i locket som man tejpar för. När det är dags för torrhumling lyfter man bara på tejpen och häller ner humlen och lägger sen tillbaka tejpen igen. Tejp har fungerat utmärkt för mig istället för jäsrör det senaste året och sparar höjd och merarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar