lördag 8 april 2017

The Imp Pils - 2017-04-08


mina ingredienser
11,5 l  Vatten inmäskning, +ca 1,5 l lakvatten
100 % Pilsnermalt (4 kg)
35 g Hallertau Blanc pellets (8,3%) @ 60 minuter i humlepåse (humlevärde=70)
W34/70 (jästkakan från Pilskner 6)

mina mäskningsraster
ca 67°C i 60 minuter



mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 
koktid: ca 60 minuter
volym i jäshink: 8,1 liter
post-boil gravity: 1.074

mitt jässchema
9-10°C i 3 veckor




2017-04-05: För att bestämma mängden bitterhumle uppfann jag precis "humlevärdet". För en öl där bara bittergivan är intressant så tog jag ett tidigare referensöl, Pilskner 4, och multiplicerade 80g humle med alfasyran på 10,5%. Detta delade jag sen med antal kg malt: 70. Sen räknade jag baklänges tillbaka för denna öl med 4 kg malt och 8,3% alfasyra: 35g Hallertau Blanc.

2017-04-08: Innan jag lärt mig pricka rätt med volymen jag får ut finns det en risk att det blir fel med humlemängden ifall jag bara utgår från hur mycket malt jag använder. Effektiviteten blev väldigt låg för denna, bara 50%. Anledningarna är nog flera: Dåligt flöde pga för fint krossat, onödigt hög mäsktemp, för lite lakning.


2017-04-23: Jag flyttade hinken till ale-kylen för utjäsning.

2017-05-07: Jag dumpade tyvärr denna idag. Först trodde jag att den var infekterad men sen ändrade jag mig och kom fram till att den helt enkelt bara inte blev god. Om jag ska göra nåt liknande igen ska jag nog satsa på att hitta rätt sorts jäst för starkare öl. Och då var ändå inte denna speciellt stark ändå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar