Pilskner 2015-06-27
mina
ingredienser
|
3 l/kg inmäskningsvatten
|
94,3% german pilsner malt (5kg)
3,8% Maris otter (200g)
1,9% Münchner malt (100g)
|
25g Magnum (10,5%) @60
30g Hallertauer Mittelfrüh (3%) @20 |
WLP 830 (förkultur i ett steg på
omrörare, där en del bottengrums ej sorterats bort)
|
mina
mäskningsraster
|
73°C i 30 min (felmäskningen)
|
67°C i 30 min
|
80°C mashout (cirka)
|
mina
värden
|
pre-boil
volume:
pre-boil gravity: |
koktid:
100 minuter
|
post-boil volume: 22 liter
post-boil gravity: 1.065 (överbliven
vört från sats 2 tillsattes och höjde nog utbytet)
|
mitt jässchema
|
ca 20-25°C efter kylning
|
ca 20-25°C pitchtemp
|
9,5°C i 14 dagar
|
upprampning under 48 timmar
|
18°C i 2 dagar
|
2°C tills fattappning
|
2015-06-27:
Jag glömde hälla i kallvatten vid inmäskningen för tempkorrigering vilket gav
en extremt hög mäsktemp på 73 grader i en halvtimme. För att kompensera lite
hade jag i lite mer bitterhumle och låter denna bli en extra stark lager (OG
1.065). En annan lärdom: jag ska sluta köra med hink-i-hink. Anledningen är att
det samlas grums mellan hinkbottnarna som oftast slutar i kokaren då jag är för
snål för att hälla bort det sista samt att jag tror det är dags att gå över
till satslakning istället då min effektivitet många gånger blir låg (denna sats
är inget bra exempel då extra vört tillsattes från en annan sats).
2015-07-30:
FG=1.020. Ett fat fylldes samt 3,2 liter som flaskades och primades med 15g
socker.
2015-12-08: Denna gick åt på sommarölträffen där den var uppskattad men inte fick så högt betyg. Dock verkar den höga mäsktemperaturen ha varit bra. Precis som för den andra pilsnerbatchen var beskan något för låg i denna. Väl värd att göra om.
2015-12-08: Denna gick åt på sommarölträffen där den var uppskattad men inte fick så högt betyg. Dock verkar den höga mäsktemperaturen ha varit bra. Precis som för den andra pilsnerbatchen var beskan något för låg i denna. Väl värd att göra om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar