Hittepå-Porter 2015-07-07
mina
ingredienser
|
23 l inmäskningsvatten
|
1500g German Pilsner
Malt (37,5%)
1800g
Münchnermalt (45%)
300g Pale Chocolate
Malt (7,5%)
300g Special B (7,5%)
100g Whiskymalt (2,5%)
|
20g Magnum (10,5%) @60
40g Hallertauer Mittelfrüh (3%) @20 & 12g Magnum (10,5%) @20 |
US-05 (jäste upp i PET-flaska under
bryggningen á la Lysmark)
|
mina
mäskningsraster
|
30°C inmäskning
|
68°C i 50 min
|
75°C mashout i 10 min
|
mina
värden
|
post-boil
volume: 17 l
post-boil
gravity: 1.045
|
mitt jässchema
|
21°C efter kylning
|
21°C pitchtemp
|
22°C i 14 dagar
|
Första
bryggningen i Braumeistern. Då jag missade att man alltid måste ha i 23 liter
vatten (jag försökte med enbart 15 liter) så fick jag avbryta och fylla på mer
vatten och även ett kilo pilsnermalt till. Det blev lite kladdigt, men nu vet
jag iaf hur man gör. Eftersom så lite druv kommer med i jäshinken från
Braumeistern ska jag nog börja återanvända jästen från botten av jäshinken i
större utsträckning nu. Det blev 12 liter klar vört i en liten hink + ca 4,5
liter grumlig vört i svagdrickadunken som också jäses + ca 0,5 liter väldigt grumlig
vört som fryses för framtida förkultur.
Jag
passade också på att odla upp jäst: WLP002 (engelsk nånting) till nästa IPA
& WLP800 (lager) till nåt annat längre fram.
2015-07-10:
När jag kom till lokalen hade den lilla dunkenspruckit och alla 4 liter runnit
ur… alkoholmissbruk!
2015-07-30:
FG=1.014. 9,7 liter flaskades och primades med 56g
socker.
2015-12-08: Det finns enbart ett fåtal flaskor kvar av denna. Smaken är torr med en hint av rök, mycket trevlig.
2016-02-20: Den är fortfarande bra. Mycket rund och trevlig smak nu, avrundad av sin ålder men inte på ett negativt sätt. Denna är mycket god och värd att göras igen!
2015-12-08: Det finns enbart ett fåtal flaskor kvar av denna. Smaken är torr med en hint av rök, mycket trevlig.
2016-02-20: Den är fortfarande bra. Mycket rund och trevlig smak nu, avrundad av sin ålder men inte på ett negativt sätt. Denna är mycket god och värd att göras igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar