Roberts Pilsner 2015-06-27
mina
ingredienser
|
3 l/kg inmäskningsvatten
|
94,3% german pilsner malt (2,5kg)
3,8% Cara Pils (100g)
1,9% Münchner malt (50g)
|
25g Hallertauer Mittelfrüh (3%) @60
15g Hallertauer Mittelfrüh (3%) @20 |
WLP 800 2 st rör (Robert hämtade dessa
på ICA, svårt att säga hur länge de legat varmt)
|
mina
mäskningsraster
|
65°C i 60 min
|
80°C mashout (cirka)
|
mina
värden
|
pre-boil
volume:
pre-boil gravity: |
koktid: 100 minuter
|
post-boil volume: 12 liter
post-boil gravity: 1.040 (fick lämna
lite vört i slutet av lakningen då volymen blev för stor)
|
mitt jässchema
|
ca 25-30°C efter kylning
|
ca 25-30°C pitchtemp
|
9,5°C i 14 dagar
|
upprampning under 48 timmar
|
18°C i 2 dagar
|
2°C tills fattappning
|
2015-06-27: Robert och jag bryggde samma öl i varsitt bryggverk: jag i mitt plastbryggverk och Robert i sin Braumeister. Roberts version slutade på 17,5 liter med OG 1.053, vilket kommer medföra en
signifikant skillnad. Jag är också lite orolig över den höga pitchtempen som
beror på att både Robert och jag behövde kyla samtidigt. Optimalt hade
naturligtvis varit att pitcha dagen efter istället men nu blev det inte så. All
humle åkte ju med ner i min jäshink, jag tror att Robert lyckades lämna det
mesta i sin Braumeister. Syresättningen var bara att jag hällde vörten från
kokaren till jäshinken från lite höjd. En annan lärdom: jag ska sluta köra med
hink-i-hink. Anledningen är att det samlas grums mellan hinkbottnarna som
oftast slutar i kokaren då jag är för snål för att hälla bort det sista samt
att jag tror det är dags att gå över till satslakning istället då min
effektivitet många gånger blir låg (denna sats är inget bra exempel då extra
vört tillsattes från en annan sats).
2015-07-30:
FG=1.009. 11,5 liter flaskades och primades med 60g
socker.
2015-12-08: Denna har nu varit slut ett tag. Det som förvånade mig var att flera har sagt att de föredrog den "felmäskade" framför denna. Beskan i denna var för låg för att vara en tysk lager. Den var iaf mycket lättdrucken och trevlig.
2015-12-08: Denna har nu varit slut ett tag. Det som förvånade mig var att flera har sagt att de föredrog den "felmäskade" framför denna. Beskan i denna var för låg för att vara en tysk lager. Den var iaf mycket lättdrucken och trevlig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar