Sharpneck Liquorice Lager 2014-12-06
4,4 kg pale ale malt
1,5 respektive 3 rågade vanliga teskedar Lakritspulver
nypa Hallertau Mittelfrüh (0 min)
WLP 830
4,4 kg pale ale malt
1,5 respektive 3 rågade vanliga teskedar Lakritspulver
nypa Hallertau Mittelfrüh (0 min)
WLP 830
69°C
i 90 min
Lakade
med stekstänkskydd i hink. Bryggde med tre nivåer, jättesmidigt!
Post
boil 20,5 l med og 1.057 (väl högt, men orkade inte späda). Hällde den kokheta
vörten på två små hinkar,no-chill. Jag slog på BK så fort vörten täckte
elementet men det tog ändå lång tid att nå kok, det behövs ett andra
värmeelement i BK! Skummade inte av nåt alls, kokade i 90 minuter.
2014-12-13:
Tillsatte förkultur och lakritspulver (1,5 rågade vanliga teskedar i den nedre
hinken och 3 rågade teskedar i den mittersta hinken), vispade sen det hela och
ställde i kylen för jäsning i jäskurvan: I
400 timmar kommer temperaturen 9,5 grader hållas tills temperaturen rampas upp
till 18 grader under 48 timmar. Sen hålls temperaturen i ytterligare 48 timmar
innan temperaturen kraschas ner till 2 grader på bara en timme. Den tempen
hålls sen tills jag anser lagringen klar. Jag har blivit lite dålig på att
pitcha i tid, det går så lätt en vecka. Viktigt att göra förkulturen innan
bryggdagen, inte samtidigt! Jästmängden är nog i underkant men vi får se hur
det går.
2015-01-19:
FG= ca 1.015 (svårt att se pga kolsyra). Jag överprimade nog enkellakritsen en
hel del (70g) då jag inte tänkte på att ölen var så kall vid flaskningen. När
jag redan tillsatt sockret såg jag att mitt FG-prov var sprudlande...
Dubbellakritsen primade jag med (50g). Alla hinkar innehöll ca 10,5 liter.
Smakprovet visade att lakritsen kom igenom lagom starkt: enkeln har en svag
lakritseftersmak, dubbeln har en tydlig lakritseftersmak.
2014-06-04:
Lakritssmaken går knappt att urskilja längre. Slutsatsen är att det hade gått
att ha i mycket mer lakrits i denna. Färgen blev brun som en Newcastle Brown
Ale, vilket endast är lakritspulvrets förtjänst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar