Chokladlikör 2015-02-08
8 äggulor
½ tsk salt
150 g socker
200 g Marabou mörk choklad
2 msk kakao
375 ml Jack Daniels
½ tsk salt
150 g socker
200 g Marabou mörk choklad
2 msk kakao
375 ml Jack Daniels
2015-02-08:
Blanda salt, choklad och kakao i en skål som sätts i varmvattenbad. När all
choklad smält får det svalna en stund (så att inte äggulorna chockas). Blanda
sen i socker Whiskey och äggulor och värm under intensiv omrörning tills
uppkok. Vid uppkoket tas kastrullen omedelbart av värmen.
Likören
blir mycket kraftig i smak och konsistens. För att lätta upp den blandade jag i
ca 1 dl grädde och 3 dl mjölk samt en skvätt vodka. Totalvolymen blev ca 1
liter.
2015-02-14:
Likören är ganska tjock och späds med fördel med mjölk, smaken är helt
underbar! Proteinerna har bildat lite grus i likören som man får sila bort när
man serverar, men det är lätt gjort. Jag tror gruset är det som brukar synas
som en hinna på en kopp varm choklad. När jag serverar den här så blandar jag
upp till 50/50 mjölk för att få en chokladdrink, men då kan det behövas lite
extra alkohol så det inte blir för svagt.
2015-06-04:
Likören är slut för längesen J
När likören stått i kylskåpet några dagar stelnade den till puddingkonsistens
så jag fick hålla på som med ketchup. Slutsats: alldeles för mycket ägg!
Dessutom hade jag kunnat sila bort proteingruset när jag buteljerade såg hade
jag sluppit det varje gång jag ville servera. Men ändå en fantastiskt god
likör!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar