mina ingredienser
|
ca 11,5 l inmäskningsvatten
|
100%, 5kg pilsnermalt
FICK INTE PLATS I MÄSKKÄRLET! Färsk ingefära (tillsätts i fat vid fatfyllning en vecka före sommarölträffen) Färsk citrongräs (tillsätts i fat vid fatfyllning en vecka före sommarölträffen) Färskt citronskal (tillsätts i fat vid fatfyllning en vecka före sommarölträffen) |
ingen humle
|
Jäst: Nystein eller Opshaug, kommer inte ihåg vilket
|
mina mäskningsraster
|
67°C i 60 minuter
|
mina värden
|
pre-boil volume:
pre-boil gravity: 1.0xx |
koktid: 15 minuter
|
volym i jäshink: 11,5 liter (kommer att spädas till fullt fat vid fatfyllning)
post-boil gravity: 1.069
|
mitt jässchema
|
ca 20 grader tills 30/7 då hinken ställdes i kallkrasch
|
2018-07-10: Tanken med ölet är att vara ett ljust bas-öl som sen smaksätts i fatet en vecka innan sommarölträffen. Återigen önsketänkande från min sida när inte all malt fick plats i mäskhinken. Det som inte fick plats mäskades i lite varmt vatten i en kastrull bredvid. Eftersom jag vill att ölet ska vara ljust och fint då det är ett sommaröl så kokade jag bara i 15 minuter. Under uppkoket hoppade plötsligt tappkranen isär och vörten flödade ut i ett rasande tempo. Jag lyckades hålla för med en gummihandske och räddade det mesta men blev nog av med 2-3 liter vört ändå. Som tur var så brände jag mig inte alltför illa. Jag tror att kranen inte var ihopsatt ordentligt vilket jag alltid måste kontrollera i fortsättningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar