mina ingredienser
|
ca 25 l inmäskningsvatten
ca 27 l lakvatten + några kannor kallvatten (Det behövs mer lakvatten än vad som får plats i lakvattenshinken!) |
55% Balder pilsnermalt från Warbro Kvarn (6 kg)
45% Pilsnermalt Weyermann (5 kg) FICK INTE PLATS I MÄSKKÄRLET! |
ca 60g Sorachi Ace (13,8%) @ 35 minuter
Torrhumling av lagern ej sortbestämd än |
Jäst, 2 av hinkarna: W34/70 (en påse sprinklades och fördelades på de två hinkarna)
Jäst, tredje hinken: Opshaug (sparad bottensats, kveik-jäst) |
mina mäskningsraster
|
67°C i 60 minuter
|
mina värden
|
pre-boil volume:
pre-boil gravity: 1.0xx |
koktid: 60 minuter
|
volym i jäshink: 40 liter, fördelat på 3 hinkar (efter spädning)
post-boil gravity: 1.048 (teoretiskt efter spädning, blir nära nog)
|
mitt jässchema
|
Lager: 11-12°C i minst 1 vecka, sen flytt till 18°C några dagar, sen torrhumling och kallkrasch några dagar
Farmhouse Ale: 18°C, sen kallkrasch |
2018-06-16: För några veckor sen var jag på SHBF:s funktionärsträff där vi bland annat besökte Warbro Kvarn och fick se deras nya mälteri. Med tanke på den stora investering Warbro Kvarn gjort tror jag att vi kommer att få se en hel del av deras malt så småningom i hembryggarkretsar. Då jag visade intresse för deras malt så fick jag en 25-kg-säck med Balder-malt, varav vi nu bryggde på de sista 6 kg jag hade kvar. Tack Warbro Kvarn!
Jag trodde att 11 kg malt skulle få plats i mitt 30-litersbryggverk, men det var nog ca 2 kg för mycket. Det som inte fick plats fick stå bredvid i en kastrull med varmvattnet från lakhinken. Under lakningen av den ordinarie mäsken så skopades efter en stund ut tillräckligt mycket malt från toppen för att det i sidohinken skulle få plats innan lakningen fortsatte.
Som vanligt så delade jag satsen i två delar för att få ut två öl av samma vört. Två av de tre hinkarna innehåller ca 16 liter vört och torrhumlas senare. Den tredje hinken innehåller drygt 13 liter och jäses med sparad Opshaug-jäst. Efter koket hade vi 30 liter med ett sockerinnehåll på 16 Brix, vilket späddes till 40 liter med 12 Brix.
Jag trodde att 11 kg malt skulle få plats i mitt 30-litersbryggverk, men det var nog ca 2 kg för mycket. Det som inte fick plats fick stå bredvid i en kastrull med varmvattnet från lakhinken. Under lakningen av den ordinarie mäsken så skopades efter en stund ut tillräckligt mycket malt från toppen för att det i sidohinken skulle få plats innan lakningen fortsatte.
Som vanligt så delade jag satsen i två delar för att få ut två öl av samma vört. Två av de tre hinkarna innehåller ca 16 liter vört och torrhumlas senare. Den tredje hinken innehåller drygt 13 liter och jäses med sparad Opshaug-jäst. Efter koket hade vi 30 liter med ett sockerinnehåll på 16 Brix, vilket späddes till 40 liter med 12 Brix.
Öppnade min sista lager idag, smakade utmärkt. Lagomt med kolsyra och fast skum. En god pilsner.
SvaraRadera