mina
ingredienser
|
5 liter Falcon Crest 7-dagars
chardonnay druvjuicekoncentrat
|
18 liter vatten
|
2 paket Red Star Pasteur Champagne
vinjäst 5g
|
2015-09-12:
Något OG att lita på fick vi inte ut, jag läste av 1.078, men det måste vara
för lågt då det inte borde ge riktig vinstyrka 8vi följde ju bara angivelserna på dunken). Förmodligen lyckades jag inte
blanda om allt juicekoncentrat eftersom det var så trögflytande. Jästen rehydrerades
hursomhelst i kokat avsvalnat vatten. Något som grämer mig är att jag inte
ställde in denna i jäskylen. Jäskylen är nämligen upptagen men den IPL som
jäser därinne hade gott kunnat pausas någon vecka i rumstemp då den är på sin
diacetylrast nu. Hur som helst så kommer vinet att jäsa rumsvarmt i bryggeriet
som håller 23 grader nu. Tanken är att när det jäst ut så svavlar jag och
tappar om till 2 små corneliusfat som jag kolsyrar på. Resten hälls på flaskor
och får bli okolsyrat. Tanken med de små faten är att då kan jag ta hem ett och
ha det i kylen i lägenheten så kan vi ha champagnefrukost varje dag....
2015-12-08: Tyvärr verkar det inte gå att komma upp i rätt kolsyrenivå med fat, sytråd och picknickkran. Fatet klarar nog trycket men det blir bara skum i glaset och när det lagt sig är kolsyrenivån likt öl i glaset. Vinet är dock gott ändå, väldigt lättdrucket. Det kunde kanske haft lite mer karaktär dock.
2016-02-20: Det första fatet gick åt i januari, mot slutet var det inte riktigt lika gott. Svårt att säga varför. Det andra fatet är det ännu mycket kvar i och det är inte bra längre, jag gissar på att det oxiderats, vilket är märkligt i ett fat! Nästa gång får det nog bli en sauvignon blanc istället.
2015-12-08: Tyvärr verkar det inte gå att komma upp i rätt kolsyrenivå med fat, sytråd och picknickkran. Fatet klarar nog trycket men det blir bara skum i glaset och när det lagt sig är kolsyrenivån likt öl i glaset. Vinet är dock gott ändå, väldigt lättdrucket. Det kunde kanske haft lite mer karaktär dock.
2016-02-20: Det första fatet gick åt i januari, mot slutet var det inte riktigt lika gott. Svårt att säga varför. Det andra fatet är det ännu mycket kvar i och det är inte bra längre, jag gissar på att det oxiderats, vilket är märkligt i ett fat! Nästa gång får det nog bli en sauvignon blanc istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar