mina ingredienser
|
? l inmäskningsvatten
|
2900g German Pilsner Malt (45%)
500g Special B (8%)
3100 Wienermalt (47%)
|
50g Magnum (10,5%) @90 (löst i koket)
50g Amarillo (8,8%) @20 (löst i koket)
50g Amarillo (8,8%) (löst i jäskärlet)
|
WLP800
|
mina mäskningsraster
|
65°C i 40 min
|
ca 80°C lakvatten
|
mina värden
|
post-boil volume: 21,5 l
post-boil gravity: 1.065 (ungefärlig pga spädning)
|
mitt jässchema
|
20°C efter kylning
|
20°C pitchtemp
|
9,5°C i 14 dagar + diacetylrast och kallkrasch
|
Mäskning i kylboxar, lakning i hink med stekstänkskydd och tappkran, kokning i kokhink med vattenkokarelement. Post-boil OG blev ca 1.078-1.083, vilket skulle ge en alkoholhalt på drygt 9%. Eftersom det är lite väl mycket för att bli gott spädde jag med ca 3 liter vatten innan jag gick hem för kvällen. Eftersom ingen ale-jäst fanns hemma fick det bli en IPL (India Pale Lager) istället. Jäses i kylskåp
2015-09-12: Torrhumling med 100 g Amarillo.
2015-09-12: Torrhumling med 100 g Amarillo.
Lite länkar för kursdeltagarna:
www.brewersfriend.com (beräkningsverktyg för att omvandla sockerhalt i olika skalor, potentiell alkoholhalt i ölet, bitterhetsnivå från humlen med mera
www.shbf.se: svenska hembryggarföreningen som har ett mycket bra forum där man kan lära sig allt man behöver veta
www.humle.se: bra butik för hembryggningsutrustning. De har också ett mycket bra forum.
www.bryggforum.nu: Ett mycket omfattande forum där man kan läsa om även övriga alkoholhaltiga dryckers framställning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar