tisdag 23 december 2014

Min första Dunkel

Haga Dunkel 2014-04-13

(recept inspirerat av ”Dunkel” på Braukaiser.com)
Förkultur med ca 1,3 l vatten med DME (100 g DME /l vatten) och 2 piller jästnäring per 4 l,
fick jäsa i två dygn, kallkraschades, dekanterades,en ny laddning vört på DME, jäste i knappt
två dygn, kallkraschades, pitchades dan efter. 
 
5 kg munich malt
50 g black malt
ca 5 g magnum (30 min, skulle varit vid 60 min, sku
lle varit 15 g men det tog slut)
WLP 830 (ca 2 månader till bäst före)
63°C i 90 min 
 
Lakade med ”hink i hink” med ömsom kokande vatten ömsom varmaste kranvattnet.
Pre boil 26 l, kokade i 70 min, post boil 23 l med og 1.048. Hällde den kokheta vörten på
dunk för pastörisering. Tog ut lite vört för ett ”fast ferment test”. No-chill. Jäses i kylskåpet på 8°C. 
 
2014-04-22: Fast ferment test visade 1.012
2014-05-04: Tog ut dunken i rumstemp.
 
2014-05-10: FG=1.010 (med primingsockret!), 21 l som primades med 139 g strösocker, blev
63 flaskor. Smakar väldigt gott vid flaskning, aningen sött där primingsockret bidrar, aningen
rostat från svartmalten, inga felsmaker.
 
2014-05-31: Jag älskar denna! Smaken är väldigt trevlig och ren. Eftersmaken har en mörkare
sötma likt Falcon Bayerskt, men min är bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar