måndag 15 september 2025

Modern lager 2025-09-14

 

mina ingredienser
22 liter inmäskningsvatten
100% Extra pale ale malt (6 kg)
ca 25 g Simcoe Cryopellets @ 45 min (13% alphasyra)
ca 25 g Simcoe Cryopellets @ torrhumling i lilla fatet
25 g Cryo pop @ torrhumling i stora fatet (23% alphasyra) 
Jäst: 1 paket W34/70 torrjäst (fördelad på de två faten, pitchad dagen efter pga no-chill)

mäskningsraster
mäskning 67°C i 60 minuter 



mina värden
pre-boil volume: ? liter
pre-boil gravity: ? Brix
koktid: 60 minuter
volym i jäshink: ca 25 liter
post-boil gravity: ca 12 brix

mitt jässchema
Lager: ca 12°C i jäskylen
Jäses i 18-liters cornyfat med kortat stigarrör och spundventil, samt i 9-liters cornyfat med öppen säkerhetsventil i början.


2025-09-14: Bryggningen gjordes tillsammans med grannen Christer, som förhoppningsvis snart blir självförsörjande på öl. Det hade varit kul att ha en granne att byteshandla öl med! Tanken med ölet var att få till en liknande som den förra (konferensölen) men lite svagare. Då det blir mer än vad som får plats i ett stort fat fick det istället bli ett stort och ett litet fat. Jag behöver skaffa en till spundventil. Bryggningen gick bra. Då jag nu har två fat så passade jag på att leka lite: i lilla fatet hade jag i gurkskal från några stycken hemmaodlade smågurkor. Jag har testat en IPA i USA en gång som hade gurksmak vilket var riktigt gott. Det känns som ganska mycket gurkskal för ett litet fat så vi får se hur mycket smaken slår igenom. Jag torrhumlade också med resten av Simcoen, ca 25g cryohops. I det stora fatet hade jag inte i någon gurka och där torrhumlade jag istället med 25g Cryo Pop original blend (cryohops). Så i lilla fatet är det ju mer humle per liter. Jag körde med no-chill fast med faten i en vattenbalja utomhus över natten. Jag spädde också lite för att komma närmare 12 brix. Så vid pitch hade jag alltså i jäst, vatten, torrhumling och gurkskal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar