mina ingredienser |
20 liter inmäskningsvatten |
100% maris otter (5 kg) |
ca 10 g Amarillo Cryopellets @ 60 min (12% alphasyra) |
Jäst: 2 paket W34/70 torrjäst (pitchad dagen efter pga no-chill) |
mäskningsraster |
mäskning 67°C i 60 minuter |
mina värden |
pre-boil volume: ? liter pre-boil gravity: ? Brix |
koktid: 60 minuter |
volym i jäshink: ca 17 liter post-boil gravity: 14,8 brix |
mitt jässchema |
Lager: ca 12°C i jäskylen |
Jäses i 18-liters cornyfat med kortat stigarrör och spundventil. |
2025-06-10: I förrgår bjöd jag på ölet och till min glädje så var då humlebrännan borta och smaken var riktigt bra! Det känns verkligen som att det här är det rätta (lataste) sättet att brygga öl med gott resultat. Beskan är kraftig och ölet uppfattas som en IPA både i smak och upplevd styrka. Jag inser att Amarillo kanske inte är min favorithumle, utan jag skulle vilja ha lite mer tropisk frukt istället. Lustigt nog beskrivs smaken så här på humle.se: "Passar utmärkt till ölstilar där man önskar en tydlig fruktighet, t.ex. APA och IPA. Även trevlig i modern lager och saison." Kolsyrenivån är ännu låg men ska justeras upp lite till. Så här i efterhand tänker jag att jag nog hade föredragit en ljus lager nu till sommaren, men det här ölet blev bra utifrån den tanke jag hade när jag bryggde.
2025-06-02: start kallkrasch. Jäsningen startade så kallt att den inte kom igång på ett par dagar. När utetemperaturen steg så blev det nog ganska lagom, och nu har den varit så hög på sistone att jag bedömer att jäsningen är klar.
2025-05-20: Efter att fatet svalnat ställdes det i jäskylen. När vörten blivit kall (kanske lite för kall, kollade ej tempen) så hällde jag i två paket W34/70 torrjäst och resten av humlen, 40g amarillo cryopellets. Förhoppningsvis funkar det att torrhumla samtidigt som tillsättning av jäst, det blir så smidigt i så fall. Två paket jäst är bra pga sval jäsning och stark vört.
2025-05-19: Bryggning i tvättstugan i plastbryggverket. Allt gick bra. Jag lakade försiktigt och volymen blev då så pass liten att den fick plast i fatet, men då blir det ju också ett starkare öl...ca 6,3%.
Ölet ska drickas på jobbkonferensen 17/6. Tanken är att ölet ska hinna lagras och klarna i god tid och sen tappas över på nytt rent fat precis innan konferensen för ett helt blankt öl vid servering. Torrhumling ska ske när jäsningen avtagit (innan omtappningen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar