mina ingredienser
|
Ca 30 liter inmäskningsvatten
|
95% Pale Ale Malt (9,5 kg)
5% Pale Chocolate Malt (ca 500 g) |
Lite bitterhumle @60 minuter
|
Engelsk jäst (S-04) & lagerjäst (W34/70)
|
mina mäskningsraster
|
Ca 63°C i 60 minuter
|
mina värden
|
pre-boil volume:
pre-boil gravity: |
koktid: 60 minuter
|
post-boil volume: ca 31 liter
post-boil gravity: 1.061. Delas i två satser, en som jäses med jästen S-04 (engelsk ale-jäst, 23 liter) och en
|
mitt jässchema
|
18°C i 2 veckor (Ale) & 10°C i 2 veckor (Lager)
|
2017-11-04: Receptet är egentligen i princip en kopia av "Korvfest Dark Ale" från våren 2016. om jag kommer ihåg rätt hade den ölen precis de kavliteter som jag letar efter i en god jul-öl. Detta är alltså inte en kryddad öl.
2017-12-07: Nu har jag smakat på en som jästes som ale. Nu finns kolsyra, men inga mängder. Vi skulle nog haft i lite mer primingsocker för att få lite skum på ölet när man häller upp. Tyvärr så känner inte jag att det här ölet når upp till mina förväntningar riktigt, det smakar lite nybörjaröl om det helt enkelt, jag kan inte beskriva det bättre. Det är lite för mycket smaker vilket jag tror är maltkompositionen snarare än jäsningen. Jag får prova en som jästes som lager så får vi se om det är nån skillnad.
2017-12-07: Nu har jag smakat på en som jästes som ale. Nu finns kolsyra, men inga mängder. Vi skulle nog haft i lite mer primingsocker för att få lite skum på ölet när man häller upp. Tyvärr så känner inte jag att det här ölet når upp till mina förväntningar riktigt, det smakar lite nybörjaröl om det helt enkelt, jag kan inte beskriva det bättre. Det är lite för mycket smaker vilket jag tror är maltkompositionen snarare än jäsningen. Jag får prova en som jästes som lager så får vi se om det är nån skillnad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar