fredag 3 mars 2017

Hipster Hopster 3 - 2017-03-04 (NEIPA) (SM-öl)


mina ingredienser
40 l  Vatten (lagom)
85% Maris Otter (12 kg)
11% Rågmalt (1,5 kg)
4 % Omältat vete (0,5 kg)
9 g kalciumklorid (tillsätts till mäskvattnet)
4 g kalciumsulfat (tillsätts till mäskvattnet)
8 ml mjölksyra 80% (tillsätts till mäskvattnet)
100 g Mosaic @ 0 minuter i BIAB-påse
100 g Chinook @ 0 minuter i BIAB-påse
100 g Jarrylo @ torrhumling 5 dagar före fattappning
100 g Hüll Melon @ torrhumling 5 dagar före fattappning
50 g Amarillo @ torrhumling 5 dagar före fattappning
100 g Nelson Sauvin @ torrhumling 5 dagar före fattappning
1 paket Wyeast 1318 (uppodlad samma dag på magnetomrörare)

mina mäskningsraster
68°C i 60 minuter
78°C i 5 minuter


mina värden
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 
koktid: ca 30 minuter
volym i jäshink: ca 52 l
post-boil gravity: 1.059

mitt jässchema
17-18°C




Step 5: View Resulting Water Profile
Calcium Magnesium Sodium Chloride Sulfate Chloride / Sulfate
(Ca ppm) (Mg ppm) (Na ppm) (Cl ppm) (SO4 ppm) Ratio
Mash Water Profile: 104 4 10 122 93 1,31
Mash + Sparge Water Profile: 104 4 10 122 93 1,31

Palmer's Recommended Ranges:
50 - 150 10 - 30 0 - 150 0 - 250 50 - 350 Above 1.3 may enhance maltiness


2017-03-04: Förutom att min falskbotten i plast kollapsade så gick bryggningen bra. Kollapsen innebar en massa manuellt arbete då jag inte kunde köra pumparna som fyllts med malt. När jag stängde av värmen och slog på kylan slängde jag i humlen i en BIAB-påse. Påsen var dock så stor att den höll värmen ganska bra vilken inte var riktigt vad jag ville. Jag klämde ur humlepåsen i jäshinkarna.
Jag ska torrhumla båda hinkarna imorgon, vänta 5 dagar och sen överföra till fat.

2017-03-06: På morgonen torrhumlade jag i humlepåsar med mindre än 50g humle i varje. Den ena hinken torrhumlades dock med bara BIAB-påsen. Det var nu högkreusen och allt ser ut att vara tipptopp.

2017-04-01: När jag nu smakade på den så har den inte försämrats, kanske blivit aningen bättre. Det kanske inte handlar om någon infektion trots allt men smaken är så pass otrevlig att jag hällde ut rubbet idag. Inga fler NEIPA på ett tag nu.

2017-04-08: Jag smakade på en flaska och den var klart drickbar, en liten ton av infektion finns trots allt där men verkar inte bli starkare över tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar