mina ingredienser
|
40 l Vatten (lagom)
|
67% Pilsnermalt (10 kg)
13% Maris Otter (2 kg) 20% Rågmalt (3 kg) |
100 g Mosaic @ 10 minuter
100 g Chinook @ jäshink efter kylning 100 g Jarrylo @ torrhumling 5 dagar före flaskning 100 g Hüll Melon @ torrhumling 5 dagar före flaskning 50 g Amarillo @ jäshink efter kylning 100 g Nelson Sauvin @ jäshink efter kylning |
Wyeast 1318 (uppodlad i ett steg på magnetomrörare)
|
mina mäskningsraster
|
68°C i 40 minuter
|
70°C i 15 minuter
|
78°C i 5 minuter
|
mina värden
|
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: |
koktid: ca 30 minuter
|
volym i jäshink: 49 liter
post-boil gravity: 1.070
|
mitt jässchema
|
17-18°C
|
Klorider ska visst bidra till en silkeslen munkänsla, dessa ska vara med i mäsken.
2017-02-13: Jag har velat fram och tillbaka och ändrat det här receptet många gånger nu. Jag har beslutat att skippa mjölet och istället använda rågmalt. Rågmalt har tidigare visat sig ge ett stabilt dis som jag nu vill utnyttja. Råg-ölet bryggde jag 2016-06-03, receptet finns här på bloggen, och diset är fortfarande likadant som när ölet var färdigt! Jag hoppas 20% räcker för ett lagom dis. I övrigt kör jag stor andel pilsnermalt och ett kort kok på 10 minuter för att behålla den ljusa färgen. Genom detta hoppas jag kunna framkalla rätt färg när ölet utsätts för ljus, typ nåt sånt här:
https://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/12912466_777578452341703_382915721_n.jpg?ig_cache_key=MTIxNjgwNjM0NTU2MjM2OTg0Mg%3D%3D.2
2017-02-18: Jag glömde bort kalciumkloriden igen, helt och hållet den här gången. Sen när det var dags att föra över vört från mäskkärlet till kokkärlet så läckte det mycket från tappkranen. Det visade sig att tappkranen gått av efter en smäll nån gång, så det blev till att föra över vörten till hinkar och sen koka vörten i mäskkärlet. Koket gick utmärkt. Efter koket kylde vi med den stora kylaren som fick hänga med skohornet genom spiralen och liggandes på hinkens kant. Så gjorde vi för att inte kylarens tyngd skulle ligga på värmeelementen. Det visade sig att jag glömt ta med humlen jag har i frysen hemma, så det får bli en torrhumlingsgiva nästa helg.
Det blev totalt 49 liter med ett OG på 1.070, vilket innebär ett ungefärligt utbyte på 3430/4500=76%. Det finns ännu plats för ca 3 kg malt i mäskkärlet, 18 kg bör fungera!
Ett gott gäng på dagens bryggkurs |
Värmning av vattnet |
Tappning till jäshinkar |
Det var så mycket humle som flöt ovanpå att jag fick mosa den mot sidorna och trycka ner den i vörten |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar