söndag 24 april 2016

Farväl till Bäl - Rököl - 2016-04-24

mina ingredienser
10,5 l inmäskningsvatten
100% Rökmalt från Bäl (2 kg)
20 g Saaz (3,3%) @60 minuter, 30 g Saaz (3,3%) @5 minuter
US 05

mina mäskningsraster
67°C i 60 minuter
78°C i 5 minuter (mashout)


mina värden
pre-boil volume:
pre-boil gravity: 8 brix
koktid: 60 minuter
post-boil volume: 7,5 liter
post-boil gravity: 1.068

mitt jässchema
18°C i 2 veckor



2016-04-24: Bryggningen skedde på Emads lilla BM. Körde med humlepåsar. Efter kylning klämde jag ur all vört ur humlepåsarna så att jag fick med all beska och smak. Vörten smakade inte speciellt rökig faktiskt.

2016-05-14: Vid flasktappningen smakade ölet riktigt bra! Mycket stor rökighet som verkligen påminner om gotlandsdricke (inte alls konstigt då jag använt sån malt). Denna blir nog som en Schenkerla Rauchbier.


2016-06-21: Denna är riktigt rökig och blev kanon! Alla gillar ju inte denna, men det är en annan fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar