tisdag 15 mars 2016

Weissbier - 2016-05-14 (Bryggkurs-öl)

Inspirerad av Gustav Lindhs "Hefe XVII":
http://www.lindhcraftbeer.com/2015/07/hefe-xvii-fullvolumenosparge/

mina ingredienser
ca 30 liter inmäskningsvatten
52% Weyermann Wheat Malt (4 kg)
46% Weyermann Pilsner Malt (3,6 kg)
2%   Weyermann Melanoidin Malt (0,15 kg)
75 g Hallertauer Mittelfrüh @60 minuter
Wyeast 3068

mina mäskningsraster
58°C inmäskning
45°C i 10 minuter
63°C i 15 minuter
72°C i 18 minuter
78°C i 10 minuter

mina värden
pre-boil volume:
pre-boil gravity: 
koktid: 80 minuter
post-boil volume: 
post-boil gravity: 

mitt jässchema
Lokalens temp, ca 20-22°C i ca en vecka



2016-05-15: Bryggningen gick helt ok bortsett från att styrenheten inte ville slå på värmeelementen. Det går ju dock att brygga manuellt. Sen glömde jag iof att värma lakvatten så vi lakade med kallvatten. Det blev 31 liter i hinkarna med ett OG på 1.044.

2016-06-03: Det blev ca 28 liter på flaskor. Jag tillsatte 280 g strösocker vid 23 grader för att nå en kolsyrenivå på 3,3 volymer. Det smakar inte så mycket banan som jag hoppats och dessutom är färgen mörkare än jag hade förväntat mig.


2016-06-21: Ölen är njutbar men lite för långt ifrån det jag hoppats uppnå. Det är en smak som finns där som inte bör finnas och jag kan inte sätta fingret på vad det är. Det kan vara så att jag borde vattenbehandla för den här öltypen, nåt annat kan jag inte komma på.

2017-04-01: Idag hittade och drack jag sista flaskan. Smaken var ren och ganska ointetsägande, men helt klart en veteöl. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar