mina ingredienser
|
? l/kg inmäskningsvatten
|
100% Havremalt, "naken" (2 kg)
|
30g Saaz (?%) @60 minuter
|
WLP 830
|
mina mäskningsraster
|
67°C i ca 60 minuter
|
mina värden
|
pre-boil volume: xx liter
pre-boil gravity: 1.0xx |
koktid: 0 minuter!!!
|
post-boil volume: glömde kolla
post-boil gravity: ca 1.025
|
mitt jässchema
|
10°C i 2 veckor
|
18°C i 2 dygn
|
kallkrasch
|
Istället för att hälla ut allt när jag fått krångla så så tyckte jag att jag lika gärna kunde se vad det blev av det hela. Jag jäser denna med WLP830.
2016-06-05: Efter att ha läst rapporten "Brewing with 100% oat malt" (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00487.x/pdf) har jag kommit fram till följande saker att förbättra till nästa försök:
Havreskalen måste vara med från början och det behövs mycket! De blandas i efter att malten krossats.
Jag ska vara noggrann med att inte krossa malten för mycket
En rast vid 45 grader i minst 20 minuter är ett måste för att sänka viskositeten i mäsken kommer att bidra till att det går att upprätthålla ett vörtflöde genom maltbädden vid mäskning och lakning.
Jag gillar inte White Labs nya jästförpackning som är en plastpåse. Den var så klart tryck i så att jästen började rinna ut så fort jag klippt upp den.
2016-06-29: Under jäsningen sedimenterade ölet så att bottensatsen var 50%! av hela satsen. Konsistensen var rätt på ölet ovanför bottensatsen, färgen är mycket ljus. Smaken är mycket speciell och typisk för havre. Det är en eftersmak som är påträngande och helt enkelt för stark. Det värsta är dock att smaken är för tunn och helt saknar karaktär i övrigt. Detta beror dock mestadels på att utbytet blev bara en bråkdel av vad det borde vara och alkoholstyrkan är hälften eller mindre än hälften av vad den borde blivit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar